Direct naar de inhoud
EMT Blog
Nieuwsartikel15 oktober 2020Leestijd: 4 min

Kun je me zien? Kun je me horen? Nieuwe onderwijs- en leeromgevingen en het nieuwe 'normaal'

Door Dr. Begoña Rodríguez de Céspedes, hoofddocente Vertaalwetenschap en cursusleidster voor de MA Translation Studies aan de Universiteit van Portsmouth, Verenigd Koninkrijk. Vertaald vanuit het Engels door Pietro Betlem en gereviseerd door Jasper Bourjou in het kader van Vertaalbureausimulatie, Master of Arts in het Vertalen, Vrije Universiteit Brussel

Lamps looking like palm trees

Het is 2006 en het vertaalteam van de Universiteit van Portsmouth huivert bij het vooruitzicht dat het voor het volgende academiejaar onlinemateriaal moet produceren... "Waarom? Hoe lang duurt het om het materiaal te produceren? Wie zal ons ondersteunen? Welke virtuele omgeving zullen we gebruiken? Hoe communiceren we met onze studenten? Hoe moeten we lesgeven?!"

Velen hebben zich ongetwijfeld deze vragen gesteld in het voorjaar van 2020, toen ons werd gevraagd de klaslokalen te verlaten, ons thuis af te zonderen en les te gaan geven via de verschillende vergaderplatforms en online tools die op de markt beschikbaar zijn. In zeer korte tijd zijn wij experten geworden in online-communicatie en -technologie in zeer uiteenlopende scenario's, gaande van onze studenten onderwijzen tot virtuele werkvergaderingen, virtuele doktersafspraken, familiequizzen, webinars, conferenties en zelfs lessen in lichaamsbeweging en online-repetities van a capella koren!

In 2006 leek het ons een goed idee om het materiaal dat we op de campus onderwezen te reproduceren, zodat we studenten konden bereiken die anders niet naar Portsmouth zouden kunnen reizen om er te studeren vanwege financiële, familiale of werkgerelateerde verplichtingen. Dit leken destijds goede redenen om een afstandsprogramma vertalen aan te bieden om de inschrijvingscijfers te doen stijgen. Zo waren er alleen al in 2014 meer dan 300 studenten ingeschreven om de MA Translation Studies via afstandsonderwijs te volgen, terwijl het aantal studenten op de campus aanzienlijk lager lag.

In het najaar van 2020 moesten veel universiteiten voor het eerst hun onderwijs geheel of gedeeltelijk online laten doorgaan. Het vormde een ontmoedigend vooruitzicht in een nieuwe leer- en onderwijsomgeving, die enorm kon verschillen naargelang de context en de middelen. Onderwijs op afstand werkt in de reeds genoemde scenario's en het is een oplossing terwijl we het risico van besmetting op de campus tot een minimum herleiden en wachten tot de pandemie afneemt, maar vormt het een duurzame onderwijsmethode?

Er zijn veel factoren om rekening mee te houden bij het opzetten van online lessen, zoals de grootte van de klas (aantal studenten per module/onderwerp) of het in evenwicht brengen van de hoeveelheid synchroon (live) en asynchroon onderwijs, wat van essentieel belang is. Ik raad aan om te beginnen met het gebruik van synchrone sessies ter ondersteuning van zelfstudie, motivatie en groepscohesie, maar gebruik zeker een mix van zowel synchroon als asynchroon voor uw onderwijs. Voor onze eigen gezondheid en mentaal welzijn, kunnen en mogen we niet 24/7 online zijn. Als u lesgeeft in afstandsonderwijs, kunt u in plaats daarvan specifieke online vergaderingen organiseren op belangrijke momenten van het programma. Als u wordt gevraagd om voor het eerst uw colleges online te geven, dan geeft u misschien synchroon les. Dit moet zowel in uw rooster als in dat van de studenten worden aangegeven. Wees echter voorbereid op ieder scenario. Denk aan een plan B voor het geval je virtuele leeromgeving (VLE) of internetverbinding uitvalt! Je les vooraf opnemen kan werken, maar maak deze interactief - een PowerPoint met een verhaal van een uur is niet boeiend. Maak uw sessies korter, maar neem activiteiten op die leiden tot brainstorming of groepswerk. Ook aparte werkgroepen creëren, zorgt voor samenwerkend leren.  Bovenal, varieer en wees creatief!

Discussieforums werken goed, vooral voor asynchroon onderwijs, in feite kunnen verschillende forums (zowel academisch als sociaal) worden opgezet op uw VLE om communicatie te stroomlijnen en om een gemeenschapsgevoel te creëren wanneer er geen face-to-face interactie mogelijk is.

Denk eraan:

  1.  Virtueel lesgeven kan veel tijd in beslag nemen, dus tijdbeheer en duidelijke instructies zijn essentieel.
  2. Stel duidelijke deadlines en laat uw studenten weten wanneer ze feedback zullen ontvangen.
  3. Maak de verwachtingen duidelijk vanaf het begin om misverstanden en latere kritiek te vermijden.
  4. Communiceer doeltreffend en beknopt, de instructies moeten duidelijk zijn en de taken moeten haalbaar en uitvoerbaar zijn (wees empathisch).
  5. Oefen wat bekend staat als "actief blended learning" door vóór de sessie oefenactiviteiten te houden; en houd achteraf een sessie om de activiteiten te versterken, te evalueren of om erover te reflecteren.

Als u lesgeeft via een programma voor afstandsonderwijs, denk dan ook aan het soort leerder dat de cursus volgt - welke ondersteuning heeft die nodig? Zijn het autonome leerders? Zijn ze computervaardig? Om ervoor te zorgen dat iedereen zijn weg kent in onze VLE, gebruiken we introductiemateriaal op de opleidingssite, met introducties over de online bibliotheek, studentenondersteuning en video-introducties tot de modules, naast andere belangrijke informatie.

Al bij al kunnen er meer voordelen dan nadelen zijn aan virtueel onderwijs, voor zowel studenten als personeel in de huidige situatie. We onderwijzen en leren overal en altijd, het kan ook worden beschouwd als een gelegenheid om onderwijs- en leerpraktijken te herzien. Er zullen uitdagingen zijn bij de aanpassing aan nieuwe omgevingen, maar de oplossing is dat men zich aanpast, flexibel is en geduldig blijft.

In deze wereld van digitalisering en virtuele omgevingen die zowel ons werk als ons privé-leven beïnvloeden, moet ik toegeven dat ik ernaar verlang terug te keren naar echt face-to-face werk, maar voor sommige cursussen is er misschien geen weg meer terug... de tijd zal het leren.

Bijzonderheden

Datum publicatie
15 oktober 2020
Taal
  • Nederlands
  • Engels
  • Fins
  • Frans
  • Lets
EMT-categorie
  • Activiteiten van het EMT-netwerk